Innovention

CAD szoftverek alkalmazásának előnyei

A CAD szoftverek alkalmazásának előnyei című cikkünket megelőző írásunkban bemutattuk, hogy mik azok a CAD rendszerek, CAD szoftverek, a típusokkal és az előnyökkel együtt, most viszont tekintsük át, hogy miért érdemes egy vállalkozásnak időt, pénzt és energiát fektetni abba, hogy a saját termékeit CAD programokkal fejlessze.

Régi szokások

A CAD programok alkalmazásának története nagyon régre nyúlik vissza, ennek ellenére nagyon sokáig a kézi rajzolást/tervezést alkalmazták nagyon sok helyen, emiatt sokszor még viszonylag friss kézi rajzokkal is találkozatunk. Az idővel szerencsére a kézi rajzolás már szinte teljesen kikopott, de sajnos még rengetegszer találkozunk mi is olyan cégekkel, ahol a rajzok csak 2Ds CAD programmal vannak megrajzolva.

Ahogy a profik csinálják

Egy mai modern cégnél a termékfejlesztés és terméktervezés teljes egészében 3D-s CAD programokkal történik, ahol a gépészmérnök először létrehozza az alkatrészek/termékek 3D-s modelljeit, majd ezekből a modellekből készít rajzokat. Ezáltal a termék úgy alakítható, hogy a tervező folyamatosan látja amit tervez.

További előnye a 3D-s modelleknek, hogy a rajzok mellett az elkészült modellek áramlástani és szilárdságtani vizsgálatoknak vethetőek alá, amivel a termék optimalizálható. A számítógépes optimalizáció azon túl, hogy a termék minőségén és versenyképességén javít, nagymértékben elősegíti a tesztelési és validálási folyamatokat.

Nézzünk egy egyszerű példát. Adott egy vállalkozás, akik sportszereket fejlesztenek, és egy új teniszütő kifejlesztésén dolgoznak. Nézzük meg mechanikai szempontból, leegyszerűsítve hogyan történhet egy teniszütő megtervezése:

  • Az első lépés, hogy a tervezőmérnök elkészíti a teniszütőt 3 dimenziós modelljét.
  • A modell segítségével lehet számításokat végezni. A teniszütő esetében egy szilárdsági számítás ajánlott, hogy kiderüljön, játék közben az ütőnek csapódó labda nem töri-e szét az ütőt. Ha a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy az ütő nem elég erős, úgy lehet módosítani a koncepción, hogy a termék még csak digitálisan létezik, így gyártási költség még nem keletkezett. A hagyományos módszernél ez a probléma csak akkor derült volna ki, miután a terméket legyártották és tesztelték. Ez rengeteg időt és pénzt takarít meg a vállalkozásnak.
  • Miután az ütő tesztje és optimalizációja sikeresen elkészült, a modellből rajzot lehet készíteni, melynek nézeteit a program automatikusan megcsinálja, a mérnöknek a feladata csak a megfelelő méretek, tűrések és utasítások elhelyezése a rajzon. A rajz így sokkal hibabiztosabb, mint a hagyományos rajzolás esetén.
  • A rajzokat a modellel együtt ki lehet küldeni a beszállítóknak, hogy az alkatrészekre árajánlatot kérjünk. A modellek kimenthetők univerzális formátumban és 3D PDF-ben is, így azok mindenki számára megnyithatóak. Ezzel sok félreértés elkerülhető. Bonyolultabb alkatrészek esetében a modell jelent közvetlen kapcsolatot a CAM programokkal.

 

Milyen előnyei vannak a CAD rendszerek alkalmazásának?

  • Hatékonyságnövelés, a tervezés sebességének növekedése, és az elkészült modellek/rajzok könnyű kezelhetősége
  • Könnyű dokumentálhatóság
  • Könnyű kezelhetőség, és egyszerű kapcsolat FEM és CAM szoftverekkel
  • Terméktervezési és termékfejlesztési költségek csökkenése
  • Minőség és versenyképesség növekedése

 

Érdemes régi rajzokat digitalizálni?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ha egy vállalkozásnak a műszaki rajzai csak papír alapon vannak meg, érdemes-e azokat modellezni és számítógépen újrarajzolni. A 3D-s modellek egyik nagy előnye, hogy a terméket a számítógépen láthatjuk, arról adatokat kérhetünk le (pl.: súlypont, súly), és szimulációkat végezhetünk rajta. Így a gyártás előtt sok hibaforrást kiiktathatunk, továbbá megkönnyíthetjük a fejlesztési folyamatot és kapunk egy látványtervet a termékről.

Ennek fényében azt ajánljuk, hogy azoknak a vállalkozásoknak érdemes modernizálni a rajzait és műszaki dokumentációit, akiknél elképzelhető a jövőben az alkatrészek változtatása, vagy fejleszteni kívánják a terméket. Egy modern 3D-s CAD szoftver alapú fejlesztés óriási segítség a versenyképes termék kialakításában.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a szolgáltatásunkkal kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot, vizsgáljuk meg közösen cégének fejlesztési lehetőségeit. Kérje ingyenes konzultációnkat!

Innovention Kft.
https://innovention.hu/kapcsolat/
https://innovention.hu/szolgaltatasaink/