Innovention

Vision - Gépi látás

Hogyan lehet pénzt keresni a gépi látás alkalmazásával?

A gépi látás alkalmazása napjainkban egyre népszerűbb, fokozatosan egyre több gyártó vállalkozás dönt valamilyen gépi látásos módszer bevezetése mellett. A kamerás rendszerek népszerűségének kulcsa, hogy gyorsan, látványos eredmény érhető el velük, és az automatizált rendszerekbe számos helyre és könnyen integrálhatóak.

A gépi látás elsődleges felhasználási területe az automatizált ellenőrzés, ahol a rendszer ellenőrizhet például alkatrész jelenlétet, vagy szöveget. Ezeket az ellenőrzéseket a legtöbb helyen még emberek végzik, aminek két jelentős hátránya is van a kamerás ellenőrzéshez képest: költséges és az ellenőrző személy elfáradhat. Ha a vizsgálatot végző ember csak az esetek 10%-ában nem tud megfelelően figyelni, jelentős veszteségek érhetik a vállalkozást. Minden, a minőségellenőrzésen átengedett nem megfelelő termék potenciálisan ronthatja a vállalkozás reputációját, továbbá az átengedett hibás alkatrészeket a megrendelő visszaküldheti. Ezeken a problémákon a gépi látás alkalmazásával lehet segíteni.

A költségek

Nézzünk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy egy építőanyagokat gyártó cég naponta 12000 darab cserepet gyárt, amiknek a csomagolás előtti ellenőrzése elengedhetetlen a gyártási folyamatok alatt esetlegesen keletkező sérülések miatt. Ilyen sérülés lehet a cserép karcossága, felületi hibája. Az ellenőrzés szállítószalagon történik, az ellenőrzést végző személy a szalag mellett áll. Tegyük fel továbbá, hogy a munka 3 műszakban folyik hétfőtől péntekig, így a munka elvégzéséhez 3 emberre van szükség, akiknek percenként 8-10 cserepet kell szemrevételezéssel ellenőrizniük. Belátható, hogy ha valakinek 8 órán keresztül 8-10 ugyanolyan terméket kell megvizsgálnia, a figyelme gyorsan lankad, és könnyen előfordulhat, hogy selejtet is átenged az ellenőrzésen.

A 3 fő emberi munkaerő költsége, ha legkedvezőbb esettel számolunk, akkor is legalább havi 750ezres költséget jelent, és ez még csak a 3 dolgozó minimálbéres fizetése egy kevés műszakpótlékkal, nem számolva a szabadságokkal, betegségekkel, felmondásokkal, a minimálbér emelkedésével és az egyéb költségekkel, mint az éves kötelező orvosi vizsgálat költsége, vagy a munkaruha.

Most nézzük a kamerás rendszer árát. Természetesen a rendszerek ára mindig feladat és helyzetfüggő, de a példánkban szereplő feladatra megfelelő rendszer bekerülési költsége körülbelül 13 millió forintra tehető. Ez tartalmazza a rendszer és a rendszer integrálásához szükséges alkatrészeket, a programozás költségét, továbbá egy pneumatikus működtetésű kidobót, ami a selejteket eltávolítja a szállítószalagról.

A példánkban szereplő adatok összegezve:

 Manuális ellenőrzésAutomatizált ellenőrzés
Éves költség [HUF]min. 9.000.00013.000.000
Előnyök
  • Könnyen átcsoportosítható más feladatra
  • Nagyon jó hatásfokú működés
  • Hosszútávon pénz takarítható meg
  • Kiszámítható
Hátrány
  • Kiszámíthatatlan (betegségek, felmondások)
  • Költséges
  • Egyszeri nagy beruházás

A táblázatból jól látszik, hogy a fenti példában szereplő berendezés megtérülése körülbelül 1.4 év, miközben nem számoltunk olyan költségekkel és problémákkal, mint a munkaerő betegsége és felmondása vagy azzal, hogy a minimálbérért szerezhető munkaerő megbízhatósága elmarad a feladathoz elvárt szinttől, így a 3 ember munkaköltsége csak a legjobb esetben 750.000 forint havonta.

Összegezve a fent leírtakat látszik, hogy a kamerás rendszer bevezetése egy egyszeri nagy költséggel jár, de ez a költség hamar megtérül, és utána gyakorlatilag minden hónapban pénzt termel a vállalkozásnak azzal, hogy a minőségellenőrzésnek nincs költsége, miközben a minőség és a cég reputációja jelentősen javult.

Innovention Kft.
https://innovention.hu/kapcsolat/
https://innovention.hu/szolgaltatasaink/