Innovention

Robotok az iparban

Az ipari robotok szerepe az ipari automatizációban kiemelkedő, ami az előrejelzések szerint a következő években a ipar 4.0 és az ipari automatizáció szélesebb körű elterjedésével együtt tovább fog növekedni.

A robotok definícióját az ISO 8373 rögzíti, mely szerint az ipari robotok olyan automatikusan vezérelt, újraprogramozható, többcélú manipulátorok, melyek 3 vagy több tengelyen programozhatóak. Ezt a definíciót fogadja el az IFR (International Federation of Robotics) is.

 

A robotok alkalmazásának egyik legtöbbet emlegetett célja a termelés hatékonyságának növelése, de óriási előnyökkel bír azoknál munkafolyamatok is, amelyek veszélyesek, vagy nehezek az ember számára, így növelve a biztonságos munkavégzést. A robotok előnyei szinte teljesen megegyeznek az ipari automatizálás előnyeivel, azaz a biztonság növelésén túl a gyártási sebességet és a termelékenységet tudja hatékonyan növelni, és olyan monoton munkákat lehet vele helyettesíteni, aminek következtében a munkavállalók elégedettsége és az előállított termék minősége is jelentősen nő.

Felépítés szerint a leggyakrabban alkalmazott robotok:

  • Csuklós ipari robotok
  • SCARA
  • Delta ipari robotok
  • Descartes robotok

 

Ezek közül is a csuklós ipari robotok és a SCARA felhasználása a leggyakoribb.

A robotok falhasználási területe az iparban mára nagyon széleskörű, köszönhetően az egyre szélesebb választéknak, a rendszerintegrátorok egyre nagyobb tapasztalatának, illetve a széleskörű alkalmazás általi egyre nagyobb elfogadottságnak. Vannak azonban területek, amit a robotok tipikus alkalmazási területeinek tekinthetünk. Ezeken a területeken már nagyon régóta alkalmaznak ipari robotokat, töretlen sikerrel. Ezek a területek:

  • Palettázás
  • Festés
  • Összeszerelés
  • Hegesztés

 

A robotok alkalmazása csak nagyon ritka esetben jelenti a robot önálló felhasználását. Sokkal jellemzőbb, hogy a robotokat robotcellákban együtt telepítik, melyet egy jellemzően adott feladatnak megfelelően kell felépíteni, gondoskodva a robot által kezelt alkatrész robotcellába történő bejuttatásáról és kijuttatásáról, vagy adott esetben a szükséges szerszámokról vagy kiegészítő egységekről.

Napjainkban a robotok mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kobotok is. A kobot az angol cobot (collaborative robot) szó magyarosított változata. A kobotok felépítésben a hagyományos ipari robotokkal egyeznek meg, azonban alkalmasak az emberrel együttes munkavégzésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a hagyományos robotokat úgy tervezték, hogy azok a feladatukat elvégezzék attól függetlenül, hogy mi áll az útjukban, addig a kobotok működése sokkal biztonságosabb az emberekre nézve, ütközés esetén például képes leállni, de akár “kézzel is mozgatható”. Emiatt a tulajdonsága miatt a kobotok sok esetben biztonsági rács nélkül is használhatóak az iparban. A kobotokról és azok gyakorlati alkalmazásairól egy későbbi írásban részletesebben is kitérünk.

Az Innovention Kft. munkatársai állnak rendelkezésére a robotizáció területén is, legyen szó rendszerintegrációról, robotcella tervezésről, vagy programozásról.