Innovention

Robotmegfogók kiválasztása

A robotok alkalmazása nagyon elterjedt a munkafolyamatok gyorsabbá és biztonságosabbá tételének érdekében, ezért az ipari automatizálás egyik legjelentősebb eszközének nevezhetjük. A robotok számos különböző feladatot el tudnak végezni, melyek közül gyakori például az anyagmozgatás, melyek végrehajtásához a robotok végére szerelhető robotmegfogókat alkalmazhatjuk.

A megfogó egyszerűen megfogalmazva egy olyan eszköz, amivel a tárgyakat a robot fel tudja venni, tartani tudja és adott esetben el tudja juttatni egy másik pontra. A megfogók csoportosíthatóak működés szerint, így megkülönböztetünk elektronikus, pneumatikus és hidraulikus megfogókat.

Másik szempont, ami alapján a robotmegfogók csoportosíthatóak, a kivitelük. Ezek alapján a leggyakrabban használt robot megfogók:

  • Kétujjas robotmegfogó
  • Háromujjas robotmegfogó
  • Rugalmas megfogó
  • Vákuumos megfogó


Az, hogy milyen megfogót alkalmazunk, befolyásolhatja a folyamat és az alkatrész is, amit meg akarunk fogni. A folyamat szempontjából fontos, hogy milyen precizitást és ciklusidőt várunk el az automata rendszertől. Erre egy példa, hogy míg a vákuumos megfogók nagyon gyors munkát tesznek lehetővé alacsonyabb precizitással, addig a mechanikai elven működő megfogók, mint a két- vagy háromujjas megfogók sokkal precízebb munkára is alkalmasabb, de alacsonyabb sebesség mellett.

Az alkatrész szempontjából szintén több dolgot kell mérlegelni a megfelelő megfogó kiválasztásához. Ilyen tulajdonságok a tárgy mérete, alakja és súlya. Például nagy méretű tárgyak megfogásához célszerűbb a vákuumos megfogót alkalmazni, amennyiben van az alkatrésznek erre alkalmas felülete, míg egy bonyolultabb (nem sík) felületű tárgy esetén sokszor az ujjas megfogó alkalmazható jobban.

Bár az itt bemutatott megfogók alkalmazása a leggyakoribb, minden feladatnál érdemes szakértővel konzultálni a választás előtt, hogy az adott feladatra a legalkalmasabb megfogó kerüljön kiválasztásra, ezzel elkerülve az esetleges újraszerszámozási költségeket.

Amennyiben segítségre lenne szüksége keressenek minket bizalommal: