Innovention

Munkaasztal magasság kiválasztása

Munkaasztal vásárlása során sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen magas munkaasztal a legideálisabb az alkalmazási területhez. A magasságot alapvetően két tényező határozza meg: a végzett munka jellege és a munkát végző személy magassága. Ezek közül a lényegesebb tényező a munkaasztalon végzett tevékenység jellege, ugyanis minél nehezebb fizikai munkát végzünk, annál alacsonyabb asztalra van szükség, hogy a munka során saját testsúlyunkkal is tudjunk erőt kifejteni.

Mivel gyakran előfordul, hogy egy munkaasztalnál többen is dolgoznak, illetve több különböző munkafolyamatra is használják, nem a konkrét magasság megállapítása a cél, hanem egy magassági tartomány meghatározása.
A munkaasztal magasságának helyes megválasztása ergonómiai, munkavédelmi és termelékenységi szempontból is számos előnnyel jár.

A munkaasztalok magassági tartományát a rajta végzett munka szerint lehet csoportosítani:

• Nehéz fizikai munkára alkalmas munkaasztalok
• Könnyű fizikai munkára alkalmas munkaasztalok
• Precíziós munkára alkalmas munkaasztalok

Nehéz fizikai munkára alkalmas munkaasztalok:

A három csoport közül a nehéz fizikai munkák esetén kell a legalacsonyabb asztalokat alkalmazni, és ezeknek az asztaloknak kell a legmasszívabbnak lenniük, hogy kibírják az alkalmazott terhelést. Nehéz fizikai munkához az ajánlott asztallap magasság 72-89 cm. Ez egy nagy tartomány, ezen belül a munkát végző ember magassága szerint lehet közelebb kerülni a megfelelő magassághoz. Egy átlagos, 180 cm magas férfi esetén a 82-87 cm-es munkaasztal magasság a legmegfelelőbb álló munkavégzés mellett.

Példák a munkaasztal alkalmazására:
• ipari munkák
• csomagolás

Könnyű fizikai munkára alkalmas munkaasztalok:

A könnyebb munkákra alkalmas munkaasztalok célszerűen kicsit magasabbak a nehéz fizikai munkára alkalmas asztaloknál, ezzel lehetővé téve a precízebb munkavégzést. A könnyű fizikai munkákhoz ajánlott munkaasztal magasság 86-100 cm.

Példák a munkaasztal alkalmazására:
• Össze- és szétszerelési folyamatok
• Alkatrész vizsgálat

Precíziós munkára alkalmas munkaasztalok:

A precíziós munkákra alkalmas munkaasztalok az előző két esettől annyiban térnek el, hogy ebben az esetben sokkal kisebb az asztal terhelése, így egy kisebb merevségű asztal is tökéletesen megfelelhet a célra. Álló munkavégzés esetén az ajánlott asztallap magasság 95-115cm

Példák a munkaasztal alkalmazására:
• Finommechanikai munkák
• Precíziós forrasztás, ragasztás

Összegzés
 Nehéz fizika munkaKönnyű fizikai munkaPrecíziós munka
Optimális magasság tartomány [cm]82-8786-10095-115
Ajánlott asztalCsavarozott munkaasztal  

Összességében elmondható, hogy fizikai munkák esetén legjobban alkalmazható magasság tartomány a munkaasztalok esetén a 80-95 cm, függően a munkaasztalon munkát végző személy magasságától és a munkafolyamat fajtájától. Ahogy a táblázatból látszik, egy 86-87 cm magas asztal akár nehéz és könnyebb fizikai munkákra is alkalmas lehet, így egy asztalon elvégezhető kényelmesen többféle munka. Ez a 86-87 cm-es magasság otthoni, általános célú felhasználásra is ajánlott. Ettől a tartománytól eltérni csak speciális esetben indokolt. Ez a tartomány egy olyan metszéspontja a könnyű és nehéz munkavégzéshez kényelmes asztalmagasságoknak, ami az asztalt univerzálisan használhatóvá teszi.

Kérdése van? Nem tud dönteni? Keressen minket.