Innovention

Alumínium profil alkalmazása

Aki járt vagy dolgozott modern gyárban, biztosan találkozott már a „Bosch profil” kifejezéssel, vagy látta a sok alumínium profilból készült berendezést és terméket, például munkaasztalt, célgépet, egyedi megmunkáló gépet. Az iparban nagyon népszerűek az alumínium profil vázból készült berendezések, cellák és munkaállomások, melyek az esetek nagy részében a hegesztett szerkezeteket helyettesítik. A leggyakrabban használt termékek a Bosch és az ITEM profiljai, illetve az ezekkel kompatibilis profilok és építőelemek, kiegészítők.

Egy alumínium profilos szerkezet összeállítása nagyon egyszerű, mindössze a megfelelő méretekre vágott, a rögzítéshez szükséges helyen kifúrt profilok kellenek hozzá, illetve a megfelelő számú kötőelem, ezek után a szerkezet egyszerűen összecsavarozható. Hogy még egyszerűbb legyen a dolog, vannak a piacon olyan kötőelemek is, amelyekkel még a fúrás is elhagyható. Természetesen sok esetben az összeállítandó termék sok más elemet is tartalmaz, de a szigorúan vett vázszerkezet kialakításához a profil és a kötőelem megléte elégséges. Az összeszerelés után felületkezelést nem igényel, a szerkezet hosszú időn keresztül tartós marad.

Mivel az alumínium profilos szerkezetekkel a hegesztett szerkezeteket váltják ki hagyományosan, így az előnyeiket és hátrányaikat is érdemes a hegesztett szerkezethez viszonyítva vizsgálni.

Az alumínium profilos termékek legfontosabb előnyei:

  • Rövidebb tervezési idő és egyszerűbb tervezés, mint a hegesztett szerkezetek esetén
  • Könnyű összeszerelhetőség, melyhez se speciális szerszámra, se magasan kvalifikált személyzetre nincs szükség
  • Korrózióálló, nem igényel semmilyen felületkezelést
  • A szerkezet átépítése, az elemek újrahasznosítása sokszor megoldható
  • ESD kompatibilis kiegészítőkkel is felszerelhető


Felmerül a kérdés, hogy a fenti előnyök mellett akkor miért használunk mégis hegesztett szerkezeteket az ipari automatizálás, az egyedi megmunkálógépek, a munkaállomások vagy a robotcellák tervezésekor. Ennek leggyakoribb oka a megfelelő merevség elérése. Az alumínium profil az oldható összeszerelés és a könnyű váz miatt kevésbé merev és a rezgéseknek kevésbé áll ellen, így vannak esetek, amikor a hegesztett acél váz alkalmazása elkerülhetetlen.

Kérdése van a témával kapcsolatban? Alumínium profil alkalmazása mellett döntött? Keressen minket elérhetőségeinken!