Innovention

Hogyan készítsünk elő egy robotizálási projektet?

Amikor egy cég az automatizálás mellett dönt, azt gyakran kísérik olyan műszaki és üzleti megfontolások, melyeket a végső döntés előtt részletesen ki kell elemezni. A cél általában annak a megoldásnak a megtalálása, ami a lehető legjobban csökkenti a költségeket, miközben a legnagyobb hatékonyságnövekedést sikerül vele elérni, hiszen ezen okok miatt döntenek a cégek az ipari automatizálás és a robotizáció mellett.

Ahhoz, hogy a definiált célokat elérjük, tudatos tervezésre van szükség. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni a projekt előkészítésekor:

1. A projekt sikerességének definiálása:

Miután tudjuk melyik folyamatot szeretnénk automatizálni, a legfontosabb lépés, hogy meghatározzuk mitől lesz sikeres az automatizálási projektünk. Ennek keretében definiálni kell, hogy mi a projekt célja, és milyen eredményt várunk el ahhoz, hogy azt mondjuk, az automatizáció sikeres volt.

Amikor egy projektet felmérünk, három területet szoktunk elkülöníteni, amiben a sikeres projektet mérjük:

 • Kapacitásbővülés: Robotok alkalmazásával (robotizáció), és az emberi tényező kiiktatásával sok esetben jelentősen növelhető a gyártott mennyiség. Amennyiben ez a célunk, már a kezdeti szakaszban meghatározható a kívánt volumen, és a rendszert az ebből kalkulált ciklusidőhöz lehet igazítani.
 • Költségcsökkentés: A robotizált gyártás bevezetésével csökkenthető az emberi hibákra visszavezethető selejtképződés, ami végső soron a költségek csökkenésével jár. Vannak helyzetek, ahol a selejtes darabok ennél is nagyobb problémát okoznak, például selejtes áru esetén egész raklap árukat küldenek vissza a vevők. Ilyen esetekben a sikeresség kulcsa önmagában lehet az, ha ezt az automatizációval el lehet kerülni. Amennyiben ez a célunk, az a folyamat modellezésével kiszámíthatóvá teszi, hogy milyen mértékben segít ezen az automatizált rendszer.
 • Biztonság növelés: A biztonságos munkakörnyezet megteremtése az Európai Unió egyik legfontosabb kihívása, amit a döntéshozók egyre szigorúbb szabályozással javítanak évről-évre. Minden baleset a vállalkozás számára akár milliós nagyságrendű kárt is okozhat, így általánossá vált, hogy a legveszélyesebb feladatokat sokszor komolyabb megtérülés nélkül is robotizálják. Amennyiben a biztonság növelése a cél, elmondható, hogy az automatizált folyamatok minden esetben megnövekedett biztonságot nyújtanak.
 •  
2. Megtérülés számítása:

A megtérülés többféle módon elemezhető. A ROI kalkuláció mellett fontos szempont, hogy mennyi idő alatt térül meg a projekt. Az automatizációs projektek megtérülése nagyban függ a végzett feladattól, de átlagosan kb. 2 évvel lehet számolni. Gyakori hiba a számítások során, hogy egyszerűen a dolgozók bérét vetik össze az automatizálás árával, miközben rengeteg rejtett költség van az emberi munkaerő alkalmazása során. A költségkalkuláció során figyelembe vehető tényezők:

 • Automatizálással kiváltott munkabér
 • A dolgozók egyéb juttatásai (pl.: cafetéria, céges rendezvények, oktatások)
 • Munkaerő toborzási költségek
 • Az élettartam során a robottal kapcsolatos karbantartási költségek
 • Kopóalkatrészek költségei
  •  
3. Cégen belüli társosztályok minél szélesebb körű bevonása:

Az ipari automatizációval kapcsolatos projektek sarkalatos pontja, hogy milyen széleskörűen vonjuk be a folyamattal kapcsolatos társosztályokat. Minél nagyobb mértékben vannak a munkatársak bevonva, annál több szempont vehető figyelembe és annál nagyobb támogatottságot lehet szerezni a projekthez.

Amennyiben segítségre van szüksége a projekt célok meghatározásában és a megtérülés számításában, robotizáció lehetőségeinek megvizsgálásában kérje ingyenes felmérésünket!