Innovention

PLC programozási nyelvek

A PLC-ket nagyon széles körben használják az ipari automatizálás során különböző vezérlési feladatok végrehajtására. A PLC alkalmazásának egy tipikus példája a robot cellák vezérlése, ahol a rendszer különböző elemei (ipari robot, szállítószalag, kapcsolódó gépek, szenzorok, stb..) közötti kapcsolatot teremtik meg.

Ahhoz, hogy a rendszer a kívánt feladatot el tudja látni, nem elég csak összekötni az eszközöket a PLC-vel, azt fel is kell programozni a feladat megfelelő végrehajtására.

A PLC-k programozásához speciális szoftvereket és nyelveket alkalmazunk, melyek a felhasználók számára egyszerűbb programozást tesznek lehetővé, mintha azokat általános célú programnyelvekkel kellene programozni. A program megírása után, a PLC-re feltöltve, a PLC a kívánt feladatot végre tudja hajtani.

Történelmi okok következtében ezek a programozási nyelvek nem egységesek, több különböző nyelvvel is találkozhatunk a gyakorlatban. A PLC-k programozására szöveg alapú és grafikus programozási nyelveket vagy más néven eljárásokat használhatunk, melyek az IEC 61131-3 szabványban vannak definiálva.

Szöveges alapú nyelvek:

  • Strukturált programozás (ST)
  • Utasításlistás programozás (IL)

 

Grafikus nyelvek:

  • Létradiagramos programozás (LAD)
  • Funkcióblokkos programozás (FB)
  • Sorrendi folyamatábra (SFC)

 

A felsorolt nyelvek közül a gyakorlatban a leggyakrabban a funkcióblokkos és a létradiagramos programozást alkalmazzuk.

PLC-vel kapcsolatos kérdés, kérés esetén forduljon hozzánk bizalommal. Cégünk vállal ipari automatizálást, PLC vezérlés kialakítását, felprogramozását.