Ipari automatizálás

A versenyképesség és hatékonyság növelése jelenleg a legnagyobb kihívás az iparban, és a magyar termelékenység növelésében. Az ipari automatizálás jelentősége egyre magasabb a csökkenő munkaerő és egyre élesedő verseny következtében.  

Az automatizálási feladatok mindig egyediek, nem lehet kész megoldásokat vásárolni. A lehetőségek függnek az adott feladattól, volumentől és a célról is. 

Az ipari automatizációs projektek felépítése:

ipari-automatizalas

Bevezetés az ipari automatizálásba

Az automatizáció az iparban már régóta fontos szerepet tölt be. Az ipar 4.0 forradalom ezen kulcsfontosságú pozícióját még inkább megerősítette. Az elmúlt évek technológiai fejlődése és az ipar 4.0 forradalom olyan lehetőségeket teremtett az ipari automatizálás területén, ami a modern gyárak versenyképessége szempontjából elengedhetetlenné tette, hogy valamilyen szintű automatizációt alkalmazzanak. A továbbiakban az automatizálás világába adunk egy rövid betekintést.

Innovention-ipar40-ipari-automatizacio

Az ipari automatizálás fogalma:

Az iparban használatos vezérlőrendszerek, valamint információs technológiák alkalmazása az ipari munkafolyamatok emberi munkamennyiségének, illetve emberi beavatkozás szükségességének csökkentése érdekében.

Miért automatizálunk?

Az automatizálás alkalmazásának és egyre szélesebb körű elterjedésének több oka is van, melyek számtalan előnyt tartogatnak az automatizálást végző cég számára. Összegyűjtöttünk néhány gyakori szempontot az automatizálás bevezetése mellett:

Termelékenység növelése: A termelékenység növelésének célja nagyobb mennyiségű termék előállítása egy dolgozóra vetítve. Ha az automatizációt történelmi léptékekben nézzük, akkor látható, hogy a termelékenység növekedés óriási mértékben megemelkedett a különböző automatizációs eljárások alkalmazásával.
Előállítási költség csökkentése: A termékek előállítási költsége az egyik legfontosabb szempont a gyártó cég versenyképessége és profitabilitása szempontjából. A termelékenység növeléséhez hasonlóan, ebből a szempontból is jelentős fejlődést lehet elérni az automatizáció segítségével.
Ismétlődő és kézi vezérlésű folyamatok ellenőrzése
Minőség növelése
Biztonságkritikus folyamatok kiiktatása: Egyre fontosabb szempont az automatizálás során, hogy az emberre veszélyes folyamatokat automatizáljuk, elkerülve ezzel az esetleges sérüléseket, baleseteket.

Az ipari automatizálás eszközei

Napjainkban az ipari automatizálásnak nagyon sokféle eszköze van, és ezeknek az eszközöknek a száma a digitalizáció és az ipar 4.0 robbanásszerű fejlődésével együtt nő és fejlődik.

Amikor egy folyamatot automatizálni szeretnénk, nagyon sok eszköz áll rendelkezésünkre. Vannak olyanok, amiket már régóta alkalmazunk a folyamatok automatizálására, mint például a különböző szállítópályák, PLC-k, szenzorok, továbbá vannak, amik az elmúlt években kerültek a figyelem középpontjába, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazásai, vagy a gépi látás.

Az automatizálás gyakran használt eszközei:

• Ipari robotok
• Szenzorok és aktuátorok
• HMI-k
• Szállítópályák
• PLC-k

A felsorolt eszközök kivétel nélkül mind fizikai eszközök, amiket ki kell egészíteni a megfelelő szoftveres megoldással, és ezeknek a kombinációjaként hozhatók létre automatizált rendszereket.

Mérnökirodák nagy figyelmet fordít arra, hogy a pontos követelményeket teljesen felmérje, és a vevővel közösen állítsuk fel az elérni kívánt célt. A megrendeléseket minden esetben CAD rendszerben tervezzük meg, ennek köszönhetően későbbi fejlesztések és módosítások könnyen végrehajthatók. Az elkészült modellek digitálisan (CAD modellként és rajzként) és akár fizikailag (papír alapon) is átadásra kerülnek.

Néhány példa, ahol mérnökirodák az Ön segítségére lehet:

  • Meglévő folyamatok automatizálása
  • Gyártósor tervezés
  • Robotcella tervezés

 

Milyen előnyökkel jár cégünk alkalmazása teljes állású mérnök helyett?

  • Piacvezető robotgyártók hivatalos integrátorai vagyunk, ami tapasztalatban, árban és támogatásban is előnyös.
  • Kiszámítható költségek: Ön már a tervezési feladat kezdetekor tudni fogja mennyibe fog kerülni cégének az új termék.
  • Rugalmas kapacitás: előfordulhat, hogy ingadozik a mérnöki munkára az igény a vállalkozásánál, amit alkalmazottakkal nehéz kezelni, kiszervezett munkánál ezt a terhet is levesszük a válláról.
  • Szakértelem több területen: munkatársaink különböző területeken szerezték tapasztalatukat, így nagyobb, szélesebb szaktudást is átölelő projektek elvégzését is ránk bízhatja.

Innovention Kft.
https://innovention.hu/kapcsolat/
https://innovention.hu/szolgaltatasaink/